Efter några års uppehåll anordnades återigen en kyrkogårdsvandring på Svenarums kyrkogård. Petra Bertilsson rapporterar.
Längtan efter en vandring i Svenarum verkade väldigt stor då över 110 personer deltog. Nu blev det inte så mycket vandring utan vi uppehöll oss vid en grav sedan var vi inne i kyrkan då det började regna.
Graven som fick stå in centrum och som var utgångspunkt för årets tema var den så kallade ”Killanderska graven”. Där ligger tidigare ägare till Hooks herrgård begravda. Graven är kringbyggd med järnstaket runt en stor häll som troligen utgör ingången till en liten krypta där eventuella kvarlevor finns. Där vilar bland annat Andreas Killander och David Salomon Gyllenskepp. Andreas son Johan Fredrik Killander övertar Hooks herrgård. Hans hustru Henritte är den som ritar den första pinnstolen efter en engelsk förlaga. Varken Johan Fredrik eller Henriette ligger begravda här. Men historiens vingslag är tydliga.
Vid gravhällen talade Stenkonservator Cecilia Strömer om olika metoder att bevara gravstenar. Hon berättade att vatten har en negativ verkan på stenen. De mjuka stensorterna som kalksten och sandsten är mer känsliga än vad graniten är som är en hård stensort.
– Hur gör man då? Den första åtgärden är att borsta stenen ren från lavar, mossor och alger. Det får man göra med vatten och borste. Lösa delar limmas sedan tillbaka. Man kan även fylla små sprickor med lim. Sedan fyller men i texten om det behövs. Slutligen täcks stenen med ett bevarande skikt.
Vid graven tog sedan länsantikvarie Britt-Marie Börjesgård vid och berättade mer om ägarna till Hooks herrgård, om familjen Killander och Henriette. När hon närmade sig slutet av sin berättelse kom regnet. Eftersom det redan var planerat att resten av kvällen skulle tillbringas inne i kyrkan så passade det bra att gå in. Väl inne avslutade hon sin berättelse.
Sedan tog Hans Thunander över och berättade om pinnstolsfabriken i Hagafors där hans farfar hade arbetet. Han berättade om sitt stora intresse för pinnstolar och speciellt de från Hagafors om deras utformning och design. Besökarna hade ombetts att ta med sig sina pinnstolar för bedömning. På kyrkans estrad fanns ett 30-tal pinnstolar av olika modell och ålder. Intresset från publiken var massiv då Hans ständigt överöstes av frågor och kommentarer.
Kvällen avslutades med en kort andakt av komminister Ingemar Johansson samt kaffe och mingel där Hans ficka svara på ytterligare frågor.
Av antalet besökare och medhavda pinnstolar kan dra slutsatsen att intresset för hembygden och dess historia är stor i Svenarums församling.
Text och bild:
Petra Bertilsson