500 meter mellan Järnvägsövergången och Väster kiosk är ingen lång sträcka. Men fullt tillräckligt lång för att bjuda deltagarna i stadsvandringen på Västra Storgatan i Vaggeryd på några synnerligen välmatade timmar.
Storgatan är ju Vaggeryds äldsta gata som existerade som häradsväg för 300 år sedan, långt innan Vaggeryd föddes.
Stadsvandringen sträckte sig mellan järnvägsövergången, som skapades 1880 och Väster kiosk där en byggnad såg dagsljus 1881.
Evert Melin hade ansvaret för själva promenaden med fem stopp. Fortsättning följde sedan i Pingstkyrkan där det bjöds på fördjupad information med Gunilla Wallenberg som utmärkt presentatör av en svit gamla och nyare bilder, med Evert Melin som expertkommentator och Lars Erik Joakimson som ansvarig för intervjumikrofonen ute i salen. Vi lyfter på hatten för det utmärkta lagarbetet inom arbetsgruppen.
Redovisningen redogjorde för livet utmed en gata som förändrats med åren. Av det myller av småbutiker, hantverkare av olika slag och småindustrier som fanns en gång i tiden återstår bara CC-service. Den gata som var ortens själva livsnerv kantas idag huvudsakligen av bostäder.
Väster kiosk drevs till exempel genom åren av sex olika innehavare och i bakkant på ”Malkoma-fastigheten” låg en gång en industribyggnad som som hyste sammanlagt sju etableringar. Om vem minns inte Gunnar Karlsson och hans firma Automatpressning, Harry Åkare med hästen Bläsen och Viggo Nielsen, tre av många profiler efter Västra Storgatan?
Sedan kan man alltid hoppas på en renässans för de gamla fina fastighetsnamn som Selmalund, Dalskog, Ingeberg, Nynäs, Nyholm, Rydsholm och Dalslätt.
Uno Wallenberg hälsade välkommen vid Magnisa stuga.
Gamla telefonstationen har lämnat ett tomrum efter sig sedan branden 1987.
Ohlssons specerier, kvartersbutiken framför alla andra.
Evert Melin ledde stadsvandringen med säker hand.
Fjärrvärmenätet växer (nord)väst ut på Storgatan.
Det vackra ”Krantza-huset” ägs numera av Elisabeth och Gunnar Johansson och fick kommuens första byggnadsvårdspris.
Vandringen i solen tog slut vid Pingstkyrkan.
Ruth Edberg ansvarade för entrén.
Fullsatt runt kaffeborden.
Museiföreningens ordförande Lars Erik Joakimson assisterade med kaffeserveringen, här till Kjell Nordh.
Roland Berg ansvarade för tekniken vid bildvisningen, Evert Mellin berättade och Gunilla Wallenberg presenterade bilderna.
Fullsatt.
De som gjorde jobbet. F.r.v Uno Wallenberg, Boine och Annika Särnmark, Ingrid Sandahl, Ruth Edberg, Gunborg Weidman, Eva Eliasson, Vivi Fransson, Gunilla Wallenberg och Evert Melin.
..och så Olle ”Adel” Karlsson, nyss 75 fyllda. Vi gratulerar.