Tanken är att barn som själva kan vara med och bestämma behandlingen ska bli mer motiverade att gå ner i vikt. Metoden har använt i ett år och resulterat i att fler barn deltar i behandlingprogrammet och att fler barn gått ner i vikt. Dessutom arbetar personalen mer över yrkesgränserna och lär därmed av varandra.
Elizabet Muhic, verksamhetschef på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, berättar att det nya behandlingsprogrammet bygger på en lite mer personlig kontakt.
– När vi har fått en remiss och ska kalla ett barn till fetmateamet ringer vi upp familjen, etablerar en kontakt, berättar vad vi kan erbjuda och bokar en tid. Det gör att många fler kommer hit än om vi skickar ett brev med en kallelse. Det blir ett annat engagemang om någon ringer, säger Elizabet Muhic.
I behandlingsprogrammet ingår också ett besök per år hos barnläkare, och täta kontakter med barnsjuksköterska, sjukgymnast och dietist.
– Vi vet att vi måste följa barnen under lång tid, normalt sett i tre till fem år. Tidigare såg vi ofta att när vi släppte kontakten blev det återfall, säger Elizabet Muhic. Mottagningen har också tagit fram några enkla tips för att motverka barnfetma:
– Undvik söta drycker.
– Ha en fast ordning kring måltiderna.
– Ät tillsammans i familjen.
– Ha samma regler kring ätandet för alla barn i familjen.
– Ät godis bara en gång per vecka.
– Lär dig hur mycket du kan äta utan att gå upp i vikt.
– Väv in vardagsmotion i det dagliga livet, till exempel genom att gå lite fortare.