I veckan var det fint landstingsfrämmande i Skillingaryd. Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF, det som tidigare hette Länshandikapprådet var samlat på Aktivitetshuset Jupiter i Skillingaryd.
Rådet består dels av landstingspolitiker, dels av representanter för organisationer som arbetar för att förbättra funktionshindrades villkor i samhället.
Marianne Andersson (KD) från Gimmarp i Tofteryd socken är ordförande för rådet och berättar så här om dess verksamhet:
– Det är ungefär som kommunala handikappråden alltså mer rådgivande. Rådet beslutar inte utan behandlar ärendena som samrådsförfaranden, säger hon.
Men det är ett förfaringssätt som man inte är nöjd med utan vill utveckla. Marianne Andersson berättar att man har varit i kontakt med landstingsdirektör Agneta Jansmyr för att tidigare komma in i processen som remissinstans när exempelvis landstinget bygger nytt.
Fyra gånger om året brukar rådet samlas och den här gången var turen alltså kommen till Skillingaryd där Jupiters föreståndare Anita Jonsson tog med besökarna på en vandring runt lokalerna, berättade om dess verksamhet och bjöd på våfflor.
Avsikten med besöket på Jupiter var förstås att öka kunskapen hos ledamöterna om hur arbetet så att säga fungerar ute på fältet.
Vid sammanträdet som sedan följde diskuterades en skrivelse från HRF:s länsdistrikt på initiativ av en person hemmahörande i Tranås. Det handlar om problem för hörselskadade att uppfatta vad som sägs i landstingets digitala växeltelefonsystem Tele-Q.
– Mn har helt enkelt svårt att uppfatta den digitala rösten, säger Marianne Andersson.
– Nu fick vi reda på att man i Värnamo prövar en lösning så att man uppger sitt telefonnummer och blir uppringd om man inte kan komma fram. Det är bra om man kan skapa ett sådant alternativ eftersom det inte alltid är så lätt att knappa sig fram, om man har svårt att höra och uppfatta vad som sägs.
Det låter bra!
Hur ska vi kunna påverka så att alla som har Tele-Q får den tjänsten?
Det kanske löser sig i och med att vi uppmärksammat om problemet.