Viltförvaltningsdelegationen har idag behandlat förslagen om miniminivåer för lodjur och varg i Jönköpings län.
Förslaget om minst tre föryngringar av lodjur i länet godkändes.
När det gäller varg så hade rovdjursutskottet som är kopplat till viltförvaltningsdelegationen tagit fram två alternativa förslag.
Delegationen beslutade enligt alternativet att miniminivån för antalet vargföryngringar i länet ska vara noll med motiveringen att konsekvenser och förvaltningsverktyg först behöver utredas och beaktas. Förslagen om miniminivåer skickas in till Naturvårdsverket den 22 september.
I mars 2014 fick länsstyrelserna i uppdrag av Naturvårdsverket att ta fram länsvisa förslag på miniminivåer på antalet föryngringar av stora rovdjur för perioden 2014–2019.
Uppdraget har sin grund i rovdjurspolitiken som beslutades av riksdagen i december 2013, vilken bland annat beskrev att södra Sverige ingår i det naturliga utbredningsområdet för lodjur och varg. Det var därmed för dessa arter miniminivåer skulle tas fram för Jönköpings län.
Naturvårdsverket har föreslagit en fördelning av det nationella referensvärdet (det vill säga den nationella miniminivån) för varg (270 individer) uttryckt i antal föryngringar (revir där valpar fötts) för vart och ett av de tre förvaltningsområdena för rovdjur. Detta förslag har sedan varit underlag för den fördelning av föryngringar som samverkansrådet föreslagit respektive viltförvaltningsdelegation för de åtta ingående länen i det södra förvaltningsområdet. Fördelningen innebar att Jönköpings län skulle ha minst tre årliga föryngringar av lodjur och att alla län i södra förvaltningsområdet skulle dela minst en föryngring av varg per län.
Frågan om miniminivåer har redan behandlats av viltförvaltningsdelegationerna i sex län i det södra förvaltningsområdet. Samtliga delegationer har godkänt förslagen på miniminivåer för lodjur. Gällande varg har fyra delegationer godkänt förslaget, medan två inte har godkänt det. Viltförvaltningsdelegationen i Hallands län behandlar frågan den 15 september.
Viltförvaltningsdelegationens rovdjursutskott, som består av ett urval av delegationens ledamöter och länsstyrelsens vilthandläggare, hade inför dagens möte tagit fram ett förslag till beslut vad gäller lodjursföryngringar (minst 3) och två olika alternativ till beslut gällande vargföryngringar.
Alternativen var minst en delad föryngring (kopplat till en rad villkor) respektive ingen föryngring. Viltförvaltningsdelegationen godkände förslaget om tre lodjursföryngringar, och beslutade enligt alternativet att ha en miniminivå på noll föryngringar för varg.
Delegationens ställningstagande motiveras med att hänsyn ska kunna tas till resultatet av den utredning som Sveriges Lantbruksuniversitet ska redovisa den 31 augusti 2015 så att påverkan på landsbygdsföretagen minimieras. Delegationen vill också att beslutsprocessen, inklusive överklagande, kring skyddsjakt först ska utformas så att den kan verkställas skyndsamt.
Ingen varg i nytt förslag. Arkivbild Lars Petersson
Vad säger beslutet om MINIMInivån på noll vargföryngringar? Som jag tolkar det så är den enda fördelen med den siffran att det är OK att vid behov driva skyddsjakt även på det sista paret föryngrande vargar i länet. Däremot lägger man ingen övre begränsning på hur många vargpar med valpar det skall få finnas i länet, och det är väl den siffran som är mest intressant ur landsbygdsbefolkningens synvinkel, för det är det antalet som avgör hur stor miljöpåverkan vi får av vargarna. Jag tycker man även borde ha satt en sådan övre gräns med konsekvensen att om föryngringarna blir fler så skall det bedrivas licensjakt tills antalet reducerats.
Man kan kanske förstå att företrädaren för naturvårdsintresset skulle rösta för vargar. Men att landshövdingen, företrädaren för friluftsintresset och företrädaren för näringsliv och turism skulle göra samma sak tycker jag är svårförståeligt.