Carina Ödebrink (S) från Vaggeryd har lämnat en motion till den Socialdemokratiska partikongressen nästa år.
– Det är fel att göra en pengaflytt – att det blir stora vinster i privata bolag inom vården. De pengarna behöver vi i välfärden, säger Carina.
Hennes motion är enligt följande:
Satsa på hälso- och sjukvården!
Under Sveriges moderna historia har vi gemensamt gjort enorma ekonomiska investeringar i en sjukvård som till stora delar är unik i världen. En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som fördelas efter behov och kommer alla till del, till relativt låga kostnader.
Den svenska sjukvårdsmodellen har sin grund i vår syn på människan och samhället i stort; Det vi alla behöver i form av vård, omsorg och skola ska vi också gemensamt finansiera och styra demokratiskt. Det skapar större möjligheter och trygghet för individen och är också en styrka för samhället i stort.
Men det är också viktigt att se att den gemensamt finansierade och demokratiskt styrda välfärdsverksamheten har ytterligare mervärden; den är en arena för gemenskap och som genom sin organisation främjar och bygger solidaritet, demokrati och sociala värden.
Men trots att vi har en hälso- och sjukvård i världsklass kan vi se att det finns brister och behov som vi behöver ta oss an.
Sjukvården är fortfarande ofta ojämlikt fördelad. Människors hälsa och ohälsa avgörs i alltför stor utsträckning av ekonomiska och sociala samhällsvillkor.
Mer resurser behövs till sjukvården, men resurserna behöver också styras tydligare; för att utveckla och förbättra verksamhetens innehåll samt för att möta ökade och förändrade behov. Medicinsk-teknisk utveckling och bättre läkemedel ger sjukvården möjlighet att göra allt mer för allt fler och ofta allt äldre.
Kompetensutveckling och fortbildning för hälso- och sjukvårdens medarbetare samt förutsättningarna att kunna möta krav på bättre lönevillkor är andra viktiga delar för att säkra långsiktig rekrytering och säkerställa nödvändig kompetens
Sammanfattningsvis finns det stora utmaningar för att säkerställa en framtida bra hälso- och sjukvård, men det är inte en omöjlig uppgift.
Under de senaste åren har vi kunnat se att sjukvården utsatts för dramatiska marknadsexperiment. Utvecklingen leder bort från målet om en god hälso- och sjukvård på lika villkor för hela befolkningen. Patienter reduceras till kunder på en marknad och de som behöver vården allra mest blir inte alltid de mest prioriterade.
I takt med att sjukvården blir allt mer marknadsanpassad blir politiken och demokratin marginaliserad och möjligheterna att styra verksamheten för ökad rättvisa, jämlikhet och solidaritet minskar.
Primärvårdens kostnader har under åren 2007–2011 ökat med nästan tjugo procent. Det är en väsentlig kostnadsökning som inte inneburit någon dramatisk förbättring av vare sig kvalitet eller tillgänglighet som kommit patienterna till del. Orsaken handlar istället om införandet av vårdvalet som inneburit att privata vårdföretag fått möjlighet till fri etableringsrätt och fri dragningsrätt av skattemedel.
Precis som inom skolans område leder en ökad fragmentisering av vården till både kostnadsökning och resursläckage.
De stora skattesänkningar som genomförts under senare år har dramatiskt ökat ojämlikheten mellan låg- och höginkomsttagare men också inneburit mindre resurser till välfärden. En sjukvård och välfärd för alla och av hög kvalitet är möjlig även i framtiden men då måste välfärden prioriteras före stora skattesänkningar.
Ska vi klara framtidens sjukvård behöver den mer resurser inte mindre, men vi behöver också säkerställa att de gemensamma resurser vi avsätter också kommer verksamheten till del och inte blir till vinst för privata vårdföretagare.
Därför behöver vi tydligt slå fast att privata vinstuttag ur den gemensamma välfärden inte är förenligt med en solidarisk välfärdsmodell.
Att säkerställa detta är inte ett mål i sig utan ett nödvändigt medel för att även i framtiden nå målet om en hälso- och sjukvård i världsklass.
Jag föreslår därför att kongressen beslutar:
att hälso- och sjukvård som finansieras gemensamt ska vara non profit-verksamhet
att sjukvård som bedrivs på entreprenad ska omfattas av samma regler och skyldigheter som den offentligt drivna sjukvården
Carina Ödebrink från Vaggeryd är landstings- och kommunpolitiker från Vaggeryd. Foto: Per Bunnstad