Att handla med kort anses vara mindre krångligt än med lösa sedlar och mynt. Men hur är det för butikerna?
– Det är för dyrt att hålla på med det, anser Henrik Jonsson på Jonssons Konditori i Skillingaryd.
– Förr fick man ta betalt för avgiften, men inte nu längre.
– Vi små får nog betala lite mer än de större kedjorna som ICA och Hemköp. De har större budget att arbeta med än vi, säger Henrik.
Henrik Jonsson
Kostnaden för kortköp varierar beroende på vilket typ av kort som används och vilket avtal butikerna har med bankerna.
– Det finns procentsats eller engångsavgifter. Vissa kreditkort tar 15 kronor i avgift, men de korten tar vi inte här, säger Ted Engdahl på Teds Smörgåsbutik.
Anna-Lena Bengtsson, kassachef på Hemköp, tror att summan ligger runt tre-fyra kronor per kortköp, men är inte helt säker.
Att använda kort anses smidigare än sedlar och mynt.
– Man slipper pengahanteringen i kassan, kort är dessutom säkrare att använda, fortsätter Anna-Lena Bengtsson.
Anna-Lena Bengtsson
Kunden har ett konto på banken och har ett kort kopplat till det. Kortet har en månads- eller årsavgift, vilket är kundens enda kostnad.
Butikerna har avtal med ett terminalföretag och ett transaktionsföretag. Kostnaden för transaktionen är mellan 95 öre till 1:95 för de allra flesta butikerna. Det finns en rad olika branschavtal som kan ha avvikelse från detta. Det är kostnaden för butikerna.
Terminalföretaget förser butikerna med kortterminaler, service, kassarullar med mera. Vilket är att jämföra med vilken inventarier som helst butiken har för att ge sina kunder en bättre service.
– Kostnaden för kortköp måste jämföras med kostnaden för att hantera sedlar och mynt. Denna kostnad uppgår till 10 miljarder kronor årligen för det svenska samhället. Som vi alla får vara med att betala. Dessutom innebär hanteringen av sedlar och mynt att vår miljö får en större miljöpåverkan och att kunder och personal i butiker och banker utsätts för rånrisk. Exempelvis om man tar ut 500 kronor för att handla i en affär, har sedeln först transporterats från Göteborg till uttagsautomaten. När du handlat, sätter butiken in sin dagskassa på sitt konto och sedeln skall sedan skickas tillbaka samma väg som den kom för kontroll av äkthet med mera. Kortet är säkrare och bättre för alla parter, säger Mårten Ewertson vid Swedbank.
– Vi tror inte på ett helt kontantlöst samhälle, men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska kontanthanteringen och göra vårt samhälle tryggare. Detta arbete vill vi på Swedbank vara med och bidra till, avslutar Mårten Ewertson.
Mårten Ewertson berättar att kostnaden för en butik för en transaktion med kontokort ligger i storleksordningen 1–2 kronor.
Tiden är inte riktigt mogen än för det kontatlösa samhället. Det är klart att Swedbank inte vill handskas med mynt. Det sparar personal och eventuella rån mot värdetransporter.
De som är kriminella vem ger de sig på nu tro? Kan det vara kassörerna i affären, lilla fru Svensson med handväskan på armen och de som stoppar pengarna i madrassen.
Hur ska vi handla på marknaden, kollekten i kyrkan, PRO:s lotteri etc. Sen har vi parkeringsautomaterna som fodrar mynt fortfarande och så mormors lilla kuvert med 100ringen på födelsedagen, barnens städpeng om de fixar rummet osv. Ja det går att rabbla upp många exempel.
Skäms på er i banken som bara gör livet enklare för er själva och struntar i servicen.
Swedbank tror inte på ett helt kontantlöst samhälle och själva har du slutat att hantera kontanter.
Vill ett barn sätta in pengar från en spargris tar Swedbank 90 kr…..
Klart är att bankerna tjänar storkovan alla avgifter, särskilt kortavgifter.
Handeln och vi vanliga konsumenter får betala kalaset som vanligt med avgifter och dyl … Istället skall chefsbonusar och liknande i bankerna granskas noga för det är där de stora banditerna huserar i dagens Sverige