Den tappra lilla skara som deltog i arkitekturvandringen i Skillingaryd fick verkligen lön för mödan.
Antikvarie Britt-Marie Börjesgård tog ut deltagarna på en spännande rundvandring med start och mål vid Skillingehus via Skolgatan till Fågelforsskolan därifrån längs Hovslagaregatan ut på Hantverkaregatan och sedan via Sturegatan och Storgatan tillbaka till utgångsplatsen.
Har en sådan tur något att erbjuda? Svaret är givet: Det har den verkligen. Byggnaderna kring torget blir spännande med en sakkunnig guide som kan upplysa om skiften i stil, byggnadsteknik och detaljer. Dessutom visar byggnaderna upp en spridning över tid som förstärker intrycken; från 1910-tal via 20-tal och sedan via efterkrigstiden årtionde för årtionde ända fram i vår tid.
Torget och byggnaderna kring det har allt men tyvärr inte den service som skapar ett liv efter 18. Men det är knappast Per Rudenstams fel, mannen som låg bakom den lyckade omgestaltningen av torget på 1980–talet.
Det Carl Nyrén-ritade servicehuset i kvarteret Jupiter anses annars som den finaste byggnaden kring torget.
Ett annat Skillingaryd möter i trädgårdsstaden på norr med en lång rad vackra villor och de gamla fina visthusbodarna utmed tomtgränserna i området kring Hovslagaregatan och Hantverkaregatan.
Två stopp på gjordes vid byggnader av särskilt intresse: Ire-villan på Hantverkaregatan ritad av Lars Löfstedt och Rudolf Moeschlin år 1968. Samma arkitektpar ritade också villan på Hantverkaregatan 5. Gå och se dem!
En något slumrande potential finns i mejeribyggnaden vid Storgatan från 1936 med tillbyggnad 1944. Den ritades av Svenska Mejeriers Riksförening 1944. Vem tänker idag på de fina detaljer i den teknik som användes av dåtiden murare?
Den som har vägarna förbi torget med omgivningar, och det har väl alla, kommer också att upptäcka många fina detaljarbeten vid närmare studier.